Quantcast
Channel: Hyperloop Transportation Technologies – Numrush

Luister naar Rush Talk: Met de hyperloop naar Parijs

$
0
0
Rush Talk

Afgelopen weekend was de finale van de Hyperloop Pod Competition van SpaceX in Austin, Texas. Het Amerikaanse MIT won deze wedstrijd, waarvoor teams van universiteiten een capsule voor de hyperloop hadden ontworpen. De TU Delft werd met hun team, Delft Hyperloop, tweede. Eerder ging ik al bij ze langs, toen ze hun ontwerp in Nederland presenteerden.

Maar hoe werkt zo’n hyperloop nu precies? Welke bedrijven zijn er mee bezig? En hoe haalbaar is deze technologie in de praktijk? In deze Rush Talk behandelen Johan en ik deze vragen en praten we je in een half uur bij over alles wat je moet deze over deze bijzondere technologische ontwikkeling. Reacties zijn uiteraard welkom op Twitter of Facebook!

Wil je geen aflevering van Rush Talk missen? Abonneer je dan op onze podcast via iTunes of een podcast-app. Zoek gewoon even op ‘Rush Talk’. We zijn tevens te vinden op Soundcloud en TuneIn en je kunt eventueel handmatig onze RSS-feed toevoegen.

Lees Luister naar Rush Talk: Met de hyperloop naar Parijs verder op Numrush


HTT wil drie Europese steden verbinden met Hyperloop

$
0
0
Hyperloop Transportation Technologies

Hyperloop Transportation Technologies (HTT), een van de bedrijven die hard bezig is met de realisatie van de Hyperloop, heeft een deal gesloten met de Slowaakse overheid voor de bouw van Hyperloop in Europa. Dat meldt Engadget. HTT wil met de deal drie Europese steden uit drie landen met elkaar verbinden: Wenen (Oostenrijk), Bratislava (Slowakije) en Boedapest (Hongarije).

In een aflevering van onze podcast Rush Talk spraken we al eerder over het nut van de Hyperloop binnen Europa. De afstanden tussen verschillende grote steden in de Verenigde Staten zijn groot genoeg, maar in Europa zal een Hyperloop binnen één land weinig toegevoegde waarde hebben. Daarom is het logisch om grote Europese steden met elkaar te verbinden. Desondanks is één van de afstanden tussen de steden nog relatief klein: tussen Bratislava en Wenen zit hemelsbreed slechts 55 km. Van Bratislava naar Budapest is het hemelsbreed ongeveer 160 km.

Engadget schrijft dat een ritje tussen Bratislava en Wenen zo’n 8 minuten zal duren. Van Bratislava naar Boedapest duurt, ondanks de flink grotere afstand, naar verwachting slechts 10 minuten. De plannen zijn echter nog niet concreet: de Slovaakse overheid moet ook nog genoeg geld beschikbaar maken om de plannen te realiseren.

Het is de bedoeling dat de techniek van de Hyperloop van Elon Musk deze zomer wordt getest in Californië, als de testbaan ten minste op tijd af is. Een team van de TU Delft werd in januari tweede met hun ontwerp voor een capsule voor de het snelle vervoerssysteem.

Lees HTT wil drie Europese steden verbinden met Hyperloop verder op Numrush

Hyperloop Transportation Technologies gaat goedkoper en veiliger systeem gebruiken

$
0
0
http-www.capoliticalreview.com-wp-content-uploads-2014-12-hyperloop

Hyperloop Transportation Technologies, één van de bedrijven die bezig is om de hyperloop werkelijkheid te maken, zegt een goedkoper en veiliger systeem te gaan gebruiken om de hyperloop te laten werken. Het gaat om precies te zijn om het magnetische systeem dat er voor zorgt dat de hyperloopcapsules voortbewegen.

Bij de hyperloop zweven capsules in een buis die zo goed als vacuüm is, om zich zo zonder weerstand voort te bewegen. Op die manier kunnen personen en goederen razendsnel worden vervoerd, zonder dat het veel energie kost. Voor de beweging van de capsules wordt gebruik gemaakt van magnetische levitatie, waarbij de capsule gaat zweven door magnetische velden. Hiervoor worden magneten gebruikt die vastzitten aan de capsules die langs een aluminiumrail wrijven en daardoor gaat de capsule zweven.

In het originele ontwerp voor de hyperloop moet de rails van een klein beetje stroom worden voorzien. Daarom heeft Hyperloop Transportation Technologies een licentie aangeschaft voor passieve magnetische levitatie, hierbij heeft de rails geen stroom nodig. Het systeem is begin deze eeuw ontwikkeld door de Amerikaan Richard Post.

De belangrijkste concurrent van Hyperloop Transportation Technologies is Hyperloop Tech. Dat bedrijf heeft eerder al aangekondigd later deze week meer details over de techniek die zij gebruiken uit de doeken te doen. De timing van HTT is dan ook opvallend, maar tegen The Verge zegt CEO Dirk Ahlborn dat zij hun timing niet laten afvangen van de concurrentie.

Meer weten over de hyperloop? We hebben er al een keer een complete podcast over gemaakt die nog steeds actueel is!

Luister naar Rush Talk: Met de hyperloop naar Parijs

Lees Hyperloop Transportation Technologies gaat goedkoper en veiliger systeem gebruiken verder op Numrush

De Hyperloop: ’s Werelds meest ambitieuze transportproject

$
0
0
hyperloop-dirk-ahlborn

De hyperloop is het breinkind van Tesla en Space X-CEO Elon Musk. Het concept is uiterst simpel: in een grote afgesloten buis bewegen capsules zich voort door middel van luchtdruk en magneten. Het project kwam tot leven door de in 2013 gepubliceerde whitepaper die het fundament legde voor de ontwikkeling van het transportsysteem. Maar in plaats van het zelf uit te werken heeft Musk gekozen om iedereen die interesse heeft aan het project te laten werken.

Het speciale aan de hyperloop zijn de snelheden die behaald kunnen worden. Naar schatting ligt de maximale snelheid ruimt boven de 1000 kilometer per uur op rechte stukken wat zou betekenen dat een reis van San Francisco naar Los Angeles een half uur zou duren.

De ontwikkeling van de hyperloop als volwaardig transportmiddel is eigenlijk makkelijk te verantwoorden. Musk was teleurgesteld in de staat Californië en haar plannen om een hoge snelheidstraject te bouwen voor treinen van Los Angeles naar San Francisco. Het project zou 68,4 miljard dollar (!!) gaan kosten en de trein zou daarnaast langzamer zijn dan andere treinen in bijvoorbeeld Japan en Italië. Toch is het idee van een trein in een (semi)vacuüm niet nieuw. Tijdens zijn presentatie op The Next Web-conferentie liet Dirk Ahlborn (CEO van Hyperloop Transportation Technologies) zien dat men als sinds 1870 met het idee rondloopt.

TNW Day One - Image ©Dan Taylor/Heisenberg Media.

Bedrijfsstructuur

Ondertussen is hyperloop van het luchtkussenidee afgestapt en blijven de capsules nu zweven door een passief – er is geen elektriciteit nodig – magnetisch veld. Maar dit is niet het meest bijzondere aan het hyperloop-bedrijf van Ahlborn. Waar sommige bedrijven expertise buiten de deuren van hun bedrijf zoeken is hyperloop (het bedrijf) hier compleet op gebouwd. In ruil voor aandelen kan iedereen (minimaal 10 uur) werken aan het project. Op dit moment werken er meer dan 520 mensen aan het project verspreid over meer dan 40 landen.

Ondanks dat hyperloop geen traditionele organisatiestructuur kent onderneemt het bedrijf wel grote stappen om van de hyperloop een werkelijkheid te maken. Het heeft land gekocht om een testtrack te bouwen in Quay Valley, een gebied in Californië dat volgens Ahlborn een Utopia gaat worden voor de techliefhebber.

hyperloop - track

Energieneutraal

De hyperloop is het meest onderscheidende op het gebied van milieuvervuiling, of althans het gebrek aan vervuiling. In zowel de whitepaper van Elon Musk als in het verhaal Dirk Ahlborn komt duidelijk naar voren dat de hyperloop volledig energieneutraal gemaakt kan worden.

De grote kokers worden uitgerust met zonnepanelen, de capsule zweeft in die koker zonder dat er energie wordt gebruikt en kinetische energie wordt opgewekt door energie op te vangen op het moment dat de capsule afremt. Ahlborn zegt dat juist dit aspect van de Hyperloop relatief makkelijk op te lossen is. Onbelangrijk is het overigens niet: uit onderzoek blijkt dat mensen in Europese steden gemiddeld 14 maanden van hun leven kwijt zijn door vervuiling.

hyperloop - energie

Ook worden er continu nieuwe uitvinden gedaan door de professionals en geïnteresseerden die met elkaar werken aan de toekomst van transport. Zo is het bedrijf hyperloop bezig met de ontwikkeling van een nieuw, slim, materiaal.

Hiermee wordt de capsule uitgerust en het materiaal is in staat om zelf aan te geven wanneer het beschadigd is en houdt bij hoeveel druk er op bepaalde plekken van de capsule komt. Niet alleen om het systeem te optimaliseren, maar ook voor de veiligheid van de gebruikers. Aangezien de meeste lucht uit de hyperloop-koker is onttrokken is de sterkte van de capsule erg belangrijk.

capsule - hyperloop

Geld

De prijs van hyperloop-tickets worden aanzienlijk goedkoper dan de tickets van alternatieve manieren van reizen. Dat laat Ahlborn weten: althans als er überhaupt tickets komen. Hyperloop is momenteel bezig met een project in samenwerking met MIT om te kijken of de ticket nog wel relevant is als verdienmodel.

De toekomst van de hyperloop ziet er vooralsnog rooskleurig uit: ontzettend getalenteerde mensen werken samen aan het project en er worden concrete stappen gezet om van het idee daadwerkelijk een product te maken. Waar sceptici zich afvragen of de schatting van Musk over de kosten van de hyperloop wel correct zijn –hij schatte dat de ontwikkeling en de bouw van een traject ongeveer 6 miljard dollar zou gaan kosten – lijkt het alsnog miljarden goedkoper dan het plan dat nu op tafel ligt.

Maar hetgeen dat de meeste impact kan gaan hebben is dat de hyperloop nieuwe definitie geeft aan het woord mobiliteit. Het wordt ineens mogelijk om in de ene stad te wonen en in andere te werken. In Europese context zou je zelfs kunnen spreken over werken in een ander land. En dat zou niet alleen de manier waarop we reizen beïnvloeden, maar het wereldbeeld van een nieuwe generatie mensen bepalen.

Lees De Hyperloop: ’s Werelds meest ambitieuze transportproject verder op Numrush

Hyperloop Transportation Technologies wil gaan testen in Frankrijk

$
0
0
Hyperloop Transportation Technologies

De Hyperloop komt naar Europa! Hyperloop Transportation Technologies (HTT) gaat namelijk een testlocatie opzetten in het Franse Toulouse, schrijft TechCrunch. HTT is één van de twee grote bedrijven die werkt aan dit transportmiddel. Hun plannen maakten ze gisteren bekend tijdens een persconferentie.

Het gaat om een gebouw met een oppervlakte van 3000 vierkante meter, namelijk het vliegveld Francazal. Dit is een militaire basis die niet langer gebruikt wordt. HTT wil hier prototypes gaan ontwikkelen en testen uit gaan voeren met de Hyperloop. De tests worden uitgevoerd op een dichtbij gelegen terrein buiten het vliegveld.

Voortgang Hyperloop

HTT is de afgelopen tijd veel in het nieuws. Zo maakte het bedrijf eerder deze maand bekend dat het een Hyperloop tussen Tsjechië en Slowakije wil maken. Daarnaast zou het een deal hebben met Abu Dhabi en deed het een vooronderzoek in het Australische Melbourne. In maart vorig jaar zei het bedrijf bovendien drie Europese steden, namelijk Wenen (Oostenrijk), Bratislava (Slowakije) en Boedapest (Hongarije), met elkaar te willen verbinden. De eerder genoemde deal is daar een eerste stap voor.

Toch loopt het bedrijf achter op Hyperloop One, het andere grote bedrijf dat aan het project werkt. Dit bedrijf had in mei al een succesvolle praktijktest en maakte in november bekend de eerste Hyperloop in Dubai te willen bouwen. De voorwaarden moeten echter nog wel met Dubai besproken worden.

Lees Hyperloop Transportation Technologies wil gaan testen in Frankrijk verder op Numrush

‘Elon Musk wil met eigen startup een Hyperloop bouwen’

$
0
0
Elon Musk

Elon Musk is toch van plan om met een eigen startup een Hyperloop te gaan bouwen. Dat concludeert Bloomberg op basis van aanwijzingen en een bron dicht bij de Tesla- en SpaceX-topman. Sinds Musk in 2012 zijn concept voor de Hyperloop presenteerde, nam hij er direct enige afstand van. Ja, het was ‘zijn’ kindje, maar hij hield altijd vol er zelf niets mee te gaan doen.

Het was de bedoeling dat andere bedrijven de Hyperloop zouden onderzoeken, ontwerpen, bouwen en testen. Inmiddels zijn een aantal startups met elkaar de concurrentie aangegaan om het futuristische transportmiddel werkelijkheid te maken. Het gaat om onder meer Hyperloop Transportation Technologies (HTT), Hyperloop One en het daaruit voortgekomen Arrivo. Ook een aantal universiteiten werken met studententeams aan de Hyperloop, waaronder de TU Delft.

Zij krijgen nu, volgens Bloomberg, dus concurrentie van the man himself. Daarbij heeft hij al één groot voordeel. Zijn bedrijf SpaceX heeft namelijk het handelsmerk ‘Hyperloop’ vastgelegd, nog voordat Musk in 2013 zijn concept naar buiten bracht. Dat zou voor problemen kunnen zorgen voor bedrijven als HTT en Hyperloop One, schrijft Bloomberg.

‘Mondelinge toestemming’

Eind 2016 maakte Musk bekend graag tunnels te willen graven om het fileprobleem op te lossen. Dat resulteerde uiteindelijk een bedrijf: The Boring Company. Het bedrijf hintte ook naar het gebruik van deze files voor een ondergrondse Hyperloop, maar Musk zei die nooit zelf te gaan bouwen.

Tot vorige maand, toen Musk een nogal vage tweet de wereld in slingerde waarin hij zei ‘mondelinge toestemming’ te hebben gekregen om een ondergrondse Hyperloop te bouwen. Het verhaal werd nogal opgeblazen door de media die het oppikten. De kritische houding ging vooral uit naar het eerste deel van zijn tweet: ‘mondelinge toestemming’. Toestemming is immers pas toestemming als het zwart op wit staat.

De toestemming is gebakken lucht, zou de conclusie kunnen zijn. Maar in het berichtje school iets anders: dat Musk zelf aan de slag wil met het bouwen van de Hyperloop.

Bloomberg ziet nog een aanwijzing op de website van SpaceX. Op die website geeft het bedrijf details over de competitie voor studententeams die bijdragen aan de ontwikkeling van het transportmiddel. Voorheen waren op deze website de volgende woorden te vinden: “Hoewel we zelf geen commerciële Hyperloop ontwikkelen, zijn we geïnteresseerd om de ontwikkeling van een Hyperloop-prototype te helpen versnellen.”

De tekst is inmiddels aangepast. Het laatste deel van de zin is nog wel terug te vinden. Het eerste deel van de zin is verdwenen. Wat Bloomberg daarmee wil zeggen: ‘trek uw conclusie’.

Lees ‘Elon Musk wil met eigen startup een Hyperloop bouwen’ verder op Numrush





Latest Images